neděle 22. února 2015

Otazníky kolem MAS Střední Polabí







Součástí materiálů pro zastupitelstvo, jež se uskuteční 25. února 2015, je mimo jiné také žádost o navýšení poplatku za členství v MAS (místní akční skupina) Střední Polabí, přičemž za město Čelákovice, se konkrétně jedná o navýšení z 5 na 10 korun na obyvatele. Tedy z 58 tisíc korun na více než 116 tisíc korun. 


Vzhledem k tomu, že k dnešnímu dni nejsou předložené potřebné podklady pro posouzení oprávněnosti tohoto navýšení,není ani jasné s jakou částkou a jakým způsobem MAS Střední Polabí hospodařila, není možné o něm jednat, natož cokoli v tomto směru schválit. 


Základní otázky:

Jaký je důvod tohoto navýšení?

Jaká je účetní uzávěrka za minulý rok?


Jak a kam byly investovány vybrané prostředky?


V jakém stavu je zpracování strategie MAS (zásadní programový dokument)?


Dále je nutné si uvědomit, že město Čelákovice s příspěvkem v roce 2014 cca 58 tisíc korun mělo při všech hlasováních jako člen MAS za veřejný sektor 1 hlas. Od tohoto roku, bude MAS dostávat příspěvky  podle počtu obyvatel. Například od IROP to bude 42 korun na osobu a rok. Do pokladny MAS Střední Polabí se tak díky našim 11,5 tisícům obyvatel dostane více než 500 000 korun. 

Je tedy opravdu nutné zvyšovat náš příspěvek?




Našla jsem na webu MAS Střední Polabí jejich představu o rozpočtu v roce 2015. Uvedená výše nákladů na mzdy více než 1,2 milonu Kč mne u organizace s necelými dvěma plnými úvazky zaměstnanců (od poloviny 2015 počítají s necelými třemi úvazky) docela zarazila. I kdyby v rozpočtu byly započteny náklady na dopravu a další cestovné, tak je více než 100 tisíc na měsíc hodně. Neříkám, že to není v pořádku, ale bez patřičných podkladů to nemohu (ani nikdo jiný) posoudit.


Předpokládané příjmy 2015 - zdroj: web MAS Střední Polabí

Předpokládané výdaje 2015 - zdroj: web MAS Střední Polabí


17.2.2015 se uskutečnila Valná hromada MAS Střední Polabí. Doufejme tedy, že se snad na internetu objeví nové informace z tohoto zasedání. Pevně věřím, že do doby konání Zastupitelstva ve středu 25.2.2015 bude jasné, jak chce MAS Střední Polabí v příštím období fungovat, a dají nám jasné podklady pro obhajobu jejich financování. Koho zajímá více zde


Renata




Žádné komentáře:

Okomentovat