středa 24. června 2015

CMC Čelákovice - Příliš dobrý obchod

Výhodný obchod se státem: Firma na prodeji bytů vydělala 24 tisíc za metr

Velikost textu:
Ministerstvo průmyslu a obchodu věnovalo majetek obecně prospěšné společnosti. Rozlehlá budova v Čelákovicích u Prahy, kterou takto bezplatně získala CMC Graduate School of Business, měla sloužit pro vzdělávání. Jenže místo toho se z části budovy staly byty, které společnost prodala soukromé firmě s nejasným pozadím. 


Obchod to byl vskutku výhodný. Firma ARA Investment, která nemá ani vlastní kanceláře, koupila 154 bytů za desetinu tržní ceny. Stometrový byt tak například vyšel na zhruba 250 tisíc korun. Nový majitel ale byty obratem prodal jejich současným obyvatelům, kteří už za ně ovšem zaplatili desetinásobek. Dnes jim hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou. Podrobnosti zjišťoval David Havlík z Reportérů ČT.
Budova CMC Graduate School of Business v Čelákovicích
Budova CMC Graduate School of Business v Čelákovicích
Šestipodlažní budova v centru Čelákovic byla postavená na místě původní měšťanské zástavby v době komunistické normalizace. Do listopadu 1989 zde byla známá politická škola. V roce 1990 stát převedl budovu i s vybavením bezúplatně na Československé manažerské centrum. Šlo o nadaci, kterou založilo ministerstvo průmyslu a obchodu a univerzita v americkém Pittsburghu. V Čelákovicích otevřeli vůbec první manažerskou školu s programem MBA, která dlouhá léta úspěšně fungovala. V roce 1998 se nadace přeměnila na obecně prospěšnou společnost CMC Graduate School of Bussines, na kterou přešla i zmiňovaná budova.
V roce 2008 řešilo nové vedení obecně prospěšné společnosti finanční krizi. Manažeři proto nechali ubytovací prostory pro studenty v budově školy úředně prohlásit za byty a v roce 2011 je odprodali firmě, která je obratem rozprodala současným vlastníkům. "Zdálo se nám to naprosto super, protože vzdálenost od Prahy je sice nějakých dvacet kilometrů, ale vlakem je možné dostat se na Masarykovo nádraží za půl hodiny. Lokalita je klidná, byt 71 metrů čtverečních, plus dva šestimetrové balkony. Takže vlastně nebyl jediný důvod, proč do toho nejít," popisuje tehdejší nabídku členka SVJ domu náměstí 5. května 2/12 Eva Srbová.
Vše ale nakonec dopadlo úplně jinak. V tuto chvíli reálně hrozí, že paní Srbová a dalších minimálně 90 rodin o své byty přijde. Problém je totiž v tom, zda obecně prospěšná společnost CMC Graduate School of Bussines vůbec směla prodat majetek, který jí dal stát zdarma k dispozici s tím, že ho použije výhradně ve veřejném zájmu. V tomto případě ke vzdělávání. Smlouvy o prodeji tak mohou být neplatné.
  • Budova CMC Graduate School of Business v Čelákovicích
    Budova CMC Graduate School of Business v Čelákovicích
  • Smlouva o bezplatném převodu budovy na o.p.s.
    Smlouva o bezplatném převodu budovy na o.p.s.
"Stát svěřoval majetek pro nějaké účely. Že bude změněn z ubytovacího zařízení hotelového typu na byty a bude rozprodán, to myslím ministerstvo neodsouhlasilo, ani by to tak jednoduše odsouhlasit nemohlo," podotýká právník a ekonom Václav Sládek. Podle advokátky Jitky Tutterové má totiž takový prodej svoje podmínky určené zákonem o obecně prospěšných společnostech. "Jednou z podmínek je, že cena za prodej majetku nesmí být nižší, než je cena v místě a čase obvyklá, neboli cena tržní," řekla Reportérům ČT.
O.p.s. byty prodala za 2700 za metr, nový majtel je přeprodal za desetinásobek
Obecně prospěšná společnost byty za tržní cenu rozhodně neprodala. Za 154 jednotek inkasovala podle veřejně přístupné smlouvy z katastru nemovitostí 33 milionů 600 tisíc korun. Při celkové podlahové ploše bytů 12 372 m2 to znamená, že za metr dostala 2715 korun. V Čelákovicích se přitom v roce 2011 i dnes prodávají byty až desetkrát dráž. "Koupit zde byt za 2700 korun za metr považuji dnes i tehdy za prakticky nemožné," poznamenal prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.
Připomeňme, že obecně prospěšná společnost CMC Graduate School of Bussines všechny byty prodala v roce 2011 jako jeden balík. Konkrétně firmě ARA investment, která je obratem rozprodala jejich současným majitelům. "CMC bylo v době prodeje části nemovitosti ve velmi vážné ekonomické situaci, která byla způsobena předcházejícím vedením," obhajoval prodej výkonný ředitel CMC Tomáš Janča. "Ve výběrovém řízení za asistence právníka i expertů jsme vybrali nejvyšší cenovou nabídku z několika poskytnutých a diskutovaných nabídek v poměrně dramatickém prostředí tlaku věřitelů a banky a z toho vyplývající časové tísni a stresu," dodal předseda správní rady CMC Libor Witassek.
Byty v Čelákovicích
Byty v Čelákovicích
Na prodeji bytů tak firma ARA investment velmi slušně vydělala. Na internetu je prodávala v průměru za 27 tisíc za metr čtvereční, což odpovídá tržní ceně. Zatímco obecně prospěšná společnosti CMC je této firmě prodala desetkrát levněji. Podle právníka a realitního znalce Miroslava Dudy jde o ukázkový případ vyvádění majetku státu: "Za 2715 korun v průměru nabývám metr čtvereční a následně ho prodávám za cenu skoro 30 tisíc za metr." A jaká je historie firmy ARA investment? Vznikla jen necelý měsíc před tím, než ji vedení CMC vybralo jako nejvhodnějšího kupce jejího majetku. Sídlí na pražském Smíchově. V objektu, kde jsou pouze ateliéry a byty, má ale jen poštovní schránku. Na zaslané dopisy nikdo nereagoval.
Ministerstvo prý o prodeji nevědělo, o.p.s. tvrdí opak
Obecně prospěšnou společnost CMC založilo ministerstvo průmyslu a obchodu. O prodeji bytů z jejího majetku podle svého mluvčího Františka Kotrby ale informaci nemělo. Předseda správní rady CMC Libor Witassek to ale popírá: "Já si docela dobře pamatuji, že se tehdy s ministerstvem v této věci jednalo dokonce osobně. Takže ministerstvo informováno bylo." Podle Kotrby se ale na ministerstvu nepodařilo dohledat "žádné informace písemného ani jiného charakteru, které by poukazovaly na tyto prodeje".
přehrát video
Reportéři ČT: Příliš dobrý obchod
Zákon nicméně ministerstvu umožňuje platnost převodní smlouvy napadnout. Podle Kotrby je ale v tuto chvíli předčasné hovořit o konkrétních opatřeních, která resort v této věci přijme. Majitelé bytů tak dál žijí v nejistotě, co s jejich nemovitostmi bude. "Stali jsme se součástí něčí hry, kterou nemůžeme ovlivnit a pravděpodobně ji nebudeme moci ovlivnit ani nadále. Nicméně tato hra pro nás může mít fatální důsledky v podobě toho, že přijdeme o své byty. V mém případě tedy i o peníze, které jsem za byt dala," obává se členka SVJ domu náměstí 5. května 2/12 Eva Srbová.

Žádné komentáře:

Okomentovat